Artrose van de hand

Artrose van de hand: pijn in de duim of vinger gewrichten

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen is dunner en het oppervlak is niet meer zo regelmatig en glad. Artrose wordt soms ‘slijtage’ genoemd, maar die term is niet helemaal juist. Het kraakbeen is wel veranderd, maar niet versleten.
Artrose van uw hand begint meestal met stijfheid en pijn in uw pols, vinger of duim. De klachten zijn het ergst als u na een periode van rust (bv ’s ochtends) uw hand weer beweegt (startpijn). De stijfheid vermindert binnen het eerste half uur dat u beweegt. Maar als u uw hand zwaar of lang belast, kan er pijn ontstaan.
 Soms lukt het niet meer om bepaalde bewegingen te maken. U kunt dan bijvoorbeeld de vinger(s) niet meer helemaal strekken of buigen. Ook kan de kracht in uw handen verminderen waardoor u minder goed kunt knijpen of grijpen.
De duim is een bijzonder onderdeel van onze hand. Het basisgewricht (CMC gewricht) geeft veel beweeglijkheid en stabiliteit aan de duim. Hier ontstaat vaak door artrose pijn en instabiliteit, waardoor de hand minder functioneel wordt.
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij:

  • ouderen
.
  • vrouwen
.
  • mensen met een beroep waarbij de gewrichten zwaar worden belast
.
  • mensen bij wie artrose veel in de familie voorkomt.

Soms kan door beschadiging van uw hand door een ongeval later artrose ontstaan. 
Artrose is meestal aan de klachten te herkennen en is op een röntgenfoto niet altijd te zien.

artrose